HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ferdinánd tészta

2012.04.19. 05:33 | FülekiS | Szólj hozzá!

 

Hozzávalók:
·         2,5 dl. tej
·         7 evőkanál cukor
·         5 dkg. élesztő
·         1 kiló liszt
·         13 dkg. vaj
·         4,5 dl tej
·         4 tojás sárgája
·        
A töltelékhez
·         30-35 dkg. dió
·         15-20 dkg cukor
 
 
 
Elkészítés:
Először is 2,5 dl. Langyos tejbe tegyél két evőkanál cukrot és kevert el, úgy hogy elolvadjon a cukor. Majd morzsolj szét benne 5 dkg. élesztőt. Boríts rá egy konyharuhát, és hagyd magára 10 percig.
Amíg az élesztő szépen felfut, addig készíts egy tálba egy kiló lisztet. Csinálj egy jó nagy mélyedést a közepébe. Amikor a 10 perc letelt ebbe öntsd bele az élesztőt, és kever hozzá annyi lisztet, hogy olyan jó kis nokedli sűrűségű legyen. Hints rá egy kis lisztet, takard le egy konyharuhával, és hagyd magára olyan 50-55 percre.
Amíg a kovász érik magában, addig olvassz fel 12-13 dkg. vajat, vagy rámát. Langyosíts meg 4,5 dl tejet, Üss fel négy tojást, és válaszd el a sárgáját. Mérj ki 5 evőkanál cukrot, és készíts ki egy kevéske sót.
Ha a kovász már szépen megkelt, akkor keverd bele a tojássárgáját, a tejet, a cukrot, és kezd el összedolgozni. Három-négy részletben add hozzá az olvasztott vajat.
Dagaszd meg a tésztát, szép fényesre, hólyagosra.
Hagyd kelni ismét egy órán keresztül.
A kész tésztát két részre oszd, és csinálj belőle két hajtott rudat, mintha bejglit csinálnál.
Szeleteld fel egyforma, kb. 4 cm nagyságú darabokra. Ezeket a kis rudakat aztán kivajazott és kilisztezett tepsibe állítgasd fel szépen egymás mellé, ne túl szorosan, de azért érjenek össze. Még sokat fog kelni!
Keverj ki közben két egész tojást, két kávéskanál tejföllel, simára. És egy 10-15 perc elteltével a tésztát kend be ezzel a tejfölös tojással.
Ismét pihentetheted 10-15 percig, majd tedd be forró, 170-180 fokos sütőbe. 35-40 perc alatt sül meg szép piros-barna színűre.

Címkék: tészta darázsfészek aranygaluska ferdinád

A bejegyzés trackback címe:

https://fulekikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr524460271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása