Hozzávalók:
- 50 dkg tüdő,
- 50 dkg tokaszalonna,
- 50 dkg hasaaljaszalonna
- 50 dkg máj,
- 1 fél fej
- 50 dkg hagyma,
- 1 kgrizs,
- 15 dkg zsír,
- 7 dkg só,
- 2 dkg őrölt feketebors,
- 2 dkg majoranna,
Elkészítés:
A húsféléket gyengén sózott vízben puhára főzöm, onnét kivéve lehűtöm, majd ledarálom.
Az apróra vágott hagymát zsíron aranysárgára pirítom, hozzáadom a darált húsfélékhez, jól össze is keverem.
A rizst félpuhára főzöm kétszer annyi abalében. Ezt úgy csinálom, hogy amikor már felszívta a levét, és olyan jó tejberizs sűrűségű lesz, akkor leveszem a tűzről.
Ekkor a darált hússal szépen egyenletesen betakarom, és hagyom, hogy így, együtt hűljün.
Amikor lehült annyira, hogy a kéznek kellemesen jó meleg legyen, akkor sózom, beleteszem a fűszereket, és ezekkel is jó alaposan elkeverem.
Az abalével beállítom a kellő, tölthető sűrűséget. Lazán betöltöm a vastag hurkabélbe. A mintegy 80 fokos abalében kb 40 percig abálom. Kiszedve hideg vízbe szedem pár másodpercig.
Ha megszáradt, 200 fokos sütőben ropogósra sütöm, de nem fordítom meg.
Ami nem fogy el, azt a teljes kihűlés után lefagyasztom.
A lefagyasztott hurkát – fogyasztáshoz – 100 fokos sütőbe teszem fagyosan és hagyom ott felmelegedni 1-1,5 óra hosszáig. A végén 200 fokon kicsit megpíritom, de nem forgatom.