Hozzávalók:
- 1 kg pulykamell filé
- 25 dkg gomba
- 25 dkg vöröshagyma
- 1 liter tyúkhúsleves, leveskockából
- 1,5 dl száraz fehér bor
- Rozmaring
- Borsikafű
- Kakukkfű
Elkészítés:
Dinszteld meg a hagymát, kis tűzön, lassan állandó kevergetéssel!
Tedd bele az apróra vágott pulykamellet és mérsékelt tűzön pirítsd addig, amíg a hús egyenletesen kifehéredik. Ekkor elkezdheted felengedni, levessel meg borral.
A bor legyen száraz és fehér. Borból összesen 1,5 – 2,0 dl-t használj 3 – 4 részletben.
Gyakori kevergetés mellett kb. 1,5 óra alatt megpuhul a hús. A bort és a levest felváltva, apránként öntsd alá oly módon, hogy sose lepje el teljesen, de mindig majdnem.
Egy órás főzés után tegyél bele rozmaringot, borsikafüvet és kakukkfüvet. Rozmaringot, annyit, mint a másik kettőt együtt. Borsot bátran, és sót óvatosan.
Ha a hús megpuhult, tedd bele szeletelt gombát! A gombával nem kell már főzni.
Legyen annyi leve, most először, hogy éppen ellepje. Szórj két púpos evőkanál lisztet a tetejére egyenletesen és várd meg amíg a liszt átázik teljesen. Csak akkor keverd el, és öntsd fel3 dl. tejszínnel. Amikor a lisztel elkeverted, nagyon kell vigyázni rá, mert könnyen lesül. De most már csak 5 – 6 perc és kész.
Adjál mellé gombás rizst. Nem baj, hogy a pulyka is gombás.