Hozzávalók:
- 50 dg. liszt
- 2,5 dkg. élesztő
- 2 dl. tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg. margarin
- 2 tojás
- 1 dl habtejszín
- 1 tk. só
- 2 ek. melegvíz
- 1,5 ek. kakaó
Elkészítés:
2 dl tejbe teszünk 1 evőkanál cukrot, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
Ezután a liszttel, a maradék cukorral, a tejszínnel, a margarinnal, a tojássárgájával és a sóval félig bedagasztjuk.
A tésztát kétfelé vesszük. Egyik részbe beledolgozunk meleg vízben elkevert kakaóport, és simára dagasztjuk mind a két tésztát.
A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és külön-külön megkelesztjük a „fehér” és a „barna” tésztánkat. Ez legalább egy óra, de ne kelesszük túl!
Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk először a „fehér” tésztát és kb. 50*30 cm-esre nyújtjuk, majd ugyan ezt tesszük a „barna” tésztával is.
A fehér tésztára ráterítjük a „barnát” és együtt is nyújtjuk még egy kicsit. Kettévágjuk úgy, hogy a hosszabb oldala maradjon meg.
Feltekerjük mind a két részt, majd a két rudat egymással keresztezve megfonjuk, kör alakba hajtjuk, a két végét összecsípjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire emeljük, majd egy éles késsel a fonatok oldalát 3-4 mm mélyen bevágjuk.
30 percig hagyjuk kelni, felvert tojással bekenjük, és 190 fokos sütőbe tesszük. 5 perc után levesszük a sütő hőfokát 170 fokra és 30-35 perc alatt megsütjük.