Rozmaringos bárányborda, puliszkával
Hozzávalók:
Puliszkához:
- 15 dkg kukoricaliszt
- 0,5 l víz
- só
- 15 dkg füstölt szalonna
Báránybordához:
- 8 szelet borda
- só
- bors
- rozmaring
- grill fűszerkeverék, sült húshoz,
- száraz fehérbor
- oliva olaj
Elkészítés:
A báránybordát besózzuk, borsozzuk, meghintjük grill fűszerkeverékkel, rozmaringgal. Meglocsoljuk oliva olajjal, és öntünk rá kb. 1 dl száraz fehér bort. Letakarva hűtőben pihentetjük legalább 8 órán keresztül, de lehet több is.
Jénai tálban, lefedve, 180 fokon sütjük egy és egynegyed órát.
Ezt követően tepsire rakva lepirítjuk 180 fokon, kb. 15 perc alatt.
Ha ezzel megvagyunk, kivesszük a sütőből és a saját levével alaposan meglocsoljuk. Ha kevés leve maradt, akkor a maradék szalonna zsírral is meglocsolhatjuk.
Amikor a bordát először betesszük a sütőbe, hozzáfoghatunk a puliszkához.
Először kisütjük a kockára vágott füstölt szalonnát.
Forrásban lévő sós vízbe vékony sugárba beleengedjük a kukoricalisztet, miközben folyamatosan keverjük, és jó sűrűre főzzük.
A zsír egy részével vékonyan kikenünk egy tűzálló tálat.
A maradék zsírba mártogatott kanállal a tálba szaggatjuk a puliszkát.
Megszórjuk a szalonnakockákkal, és félre tesszük, amíg a borda elkészül.
Amikor a borda kész, ráhelyezzük a puliszkára és pár percre visszatesszük a sütőbe, majd lehet tálalni.
A maradék zsiradékban, az összekevert sülthús lében, meg a hozzáöntött maradék szalonnazsírban süthetünk gyümölcsöt, zöldséget.
Én almát, paprikát és paradicsomot sütöttem, de sütettem volna padlizsánt, tököt, körtét és szilvát is.
Jó étvágyat!