Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 40 dkg öregtészta
- 5 ek. tejföl
- 10 dkg ráma
- 3 tk cukor
- 4 tk só
- 5 dkg élesztő
- 1 kg finomliszt
- 3 ek sikér
Elkészítés:
Három deci langyos tejbe beteszem a cukrot és 10-15 perc alatt felfuttatom benne az élesztőt.
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztok, és kb. egy óra alatt, meleg helyen a duplájára kelesztem.
Amikor megkelt 2, vagy három részre osztom, attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnék csinálni.
Egy-egy részt kör alakúra nyújtom, kb. 4-5 mm vastagságra.
A köröket nyolc körcikkre vágom, és a szélesebb résznél kezdve feltekerem kifli formára. Vagy sütőzacskóba teszem, és hagyom egy órát kelni, vagy csak sütőlapra teszem, de akkor is kelesztem kb. egy óra hosszáig.
Egy zacskóba 4-6 kifli fér.
Egy kevés vizet bespriccelek a zacskóba, a végét aláhajtom, lezárom, és előmelegített sütőben 190 fokon szép pirosra sütöm. Ez nagyjából 30 perc. Ha sütőlapon sütöm és nem zacskóban, akkor a sütés előtt megkenem egy kis tejföllel felvert tojással, hogy szép fényes legyen.
A sütés után kiveszem a zacskóból és rácson hagyom kihűlni.