Hozzávalók:
- 2,0 kg BL 55-ös fehérliszt,
- 0,5 kg teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 2,5 dl tej
- 1 ek. cukor,
- 5 dkg élesztő,
- 9,0 dl. víz
- 3 ek. sikér
- 6 tk. só,
- 1 dl. étolaj
Elkészítés:
A tejet meglangyosítom és beleteszem a cukrot és az élesztőt. A lisztbe belekeverem a sikért és a sót.
Mikor felfutott az élesztő, nagyjából 15 perc, a liszt közepében kialakított mélyedésbe öntöm. Nokedli sűrűségű „kovászt” keverek. Beszórom vékonyan liszttel, letakarom, és meleg helyen kelesztem 1 óra hosszáig.
Hozzáadom a liszthez az olajat és a vizet, és jól kidagasztom. kemény tésztát dagasztok. Ha kell, akkor egy kevés lisztet még szórok a deszkára és addig dagasztom, amíg fel nem szedi, és kellően kemény tésztát nem kapok.
Meleg helyen kelesztem. Tovább, jó egy órát, de lehet akár másfél is.
A kelesztés után a tésztát én 9 felé osztom. Ebből a mennyiségből 450 gr-os cipók lesznek, amik a kisütés után nagyjából 400 gr-os kenyerek lesznek. Tetszés szerinti bevágásokat csinálok rajta.
A kenyérkéket letakarva további 30 percig pihentetem.
Forró sütőben (200 fok) szép barnára sütöm. (30-35 perc)