HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Birsalmasajt

2013.10.25. 07:39 | FülekiS | Szólj hozzá!

Hozzávalók:sajttal_04_1382679244.jpg

  • 1,5 kg birsalma,
  • 80 dkg cukor,
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj,
  • 1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg,
  • 10 gr. vaníliás cukor,
  • fél citrom leve,

Elkészítés:

A birsalmákat teljesen tisztára megmossuk. Cikkekre vágjuk, kivesszük a magházat, ügyelve, hogy a magház körüli, kicsik „köves” részt is eltávolítsuk.

A héját rajta hagyjuk, de a hibás részeket eltávolítjuk róla.

Annyi vízben tesszük fel főni amennyi épp ellepi.

Amikor puhára főtt leszűrjük, a levét kiönjük, összeturmixoljuk, és újra feltesszük főni a cukorral (1 kg péphez 80 dkg cukrot adunk, de ez ízlés szerint lehet több is, meg kevesebb is.)

Az aromája és a színe miatt belecsavarunk egy fél citrom levét, teszünk bele fahéjat, szegfűszeget, vaníliás cukrot.

45-50 percig főzzük, állandó kevergetés mellett.

A sűrű masszát nem túl forrón fóliával kibélelt őzgerincformába öntjük, és hagyjuk dermedni legalább 1 napot. A formából kiborítva hagyjuk szikkadni, amíg ki nem szárad. Ez akár egy hétig is eltarhat. sütőpapírba csomagolva jó ideig eláll.

Megjegyzés:

Bele lehet keverni apróra vágott diót, mazsolát. Lehet díszíteni dióval, szeletelt mandulával, kristálycukorral. Ha a diót 10-15 perccel a befejezés keverjük bele, akkor kicsit megpuhul. A mazsolát akkor kell belekeverni, amikor a főzést befejezzük.

Ha kristálycukorba forgatjuk, vagy ezzel szórjuk meg, akkor az elkészülte után 1-2 nappal tegyük, mert egyébként a cukor könnyen felolvadhat a birsalmasajton.

 

 

sajttal_01_1382679213.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fulekikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr765598355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása