HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Bagett

2011.12.10. 21:02 | b_andras | Szólj hozzá!

 

 

 

 

 

Hozzávalók (6 bagetthez):
1,5 kg liszt

 

2 kávéskanál cukor
7,5 dkg élesztő
2 dl tej és 1 dl víz keveréke
7 dl víz
5 kávéskanál só (5 dkg)
1 db Tojás
1 mokkáskanál tejföl

Elkészítés:
2 dl tejhez önts egy deci vizet, tégy bele két csapott kávéskanál cukrot, és langyosítsd meg! Ebben kell 7,5 dkg élesztőt kb. 10 perc alatt felfuttatni.
Ezután a liszt közepébe csinálj egy mélyedést és öntsd bele az élesztős tejet! Keverd el annyi liszttel, hogy nokedli tészta sűrűségű legyen! Szórd be a tetejét liszttel, és hagyd kelni 30 percig, letakarva egy konyharuhával!
A 30 perc elteltével önts hozzá a 7 dl langyos vizet, melyben előzőleg oldd fel a sót, és dolgozd ki jól a tésztát.
A végén vedd ki egy lisztezett nyújtótáblára, és itt is jól gyúrd még át!
Ekkor takard le egy szalvétával, egy kilisztezett műanyag tálban, és egy nejlonzsákban tedd félre!.
A konyhában végig legalább 22-23 fok legyen a hőmérséklet. Ez fontos, mert hidegebben az élesztő gombák nem kelnek rendesen. Vagy keleszs sütőben, ha olyan sütöd van, hogy légkeveréses, és tud 30-35 fokot tartani.
Egy órás kelesztés után formázd meg a bagetteket! Összesen 6 darabot.
Kizsírozott, lisztezett sütőlapra rakd, és letakarva keleszd még 30 percig!
Ekkor kend meg felvert tojással, amiben egy mokkáskanálnyi tejfölt is elkeverhetsz! Vagdosd be egy éles késsel, és 220 fokos sütőben 30 perc alatt süsd meg! A sütő aljára, egy lábasban tegyél kb. egy liter vizet!
Amikor kiveszed a sütőből, gyorsan, vékonyan egy tollecsettel még kend be a tetejét tiszta hideg vízzel, hogy szép fényes maradjon a kenyér!
Egy sütőlapra három bagettet lehet tenni, úgy, hogy ne érjenek össze még a kelés után sem, mert kevés lesz a héjuk. Márpedig a bagett azért bagett, hogy sok héja legyen. De csinálhatsz kisebbeket is, ha a sütőlaore keresztbe rakod. Akkor ennyi tésztából 8, vastagabb, vagy 10 vékonyabb bagettet is csinálhatsz.

Címkék: kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://fulekikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr343454225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása