HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csülök, sok hagymával

2011.12.10. 20:58 | b_andras | Szólj hozzá!

Egy jó nagy hátsó csülköt kell szerezned, és valakivel kicsontoztatni! Vagy egyszerűen csont nélküli csülköt kell venni.
Ez olyan 1-1,5 kg közötti bőrős hús lesz. (semmit sem kell kivágni, kidobni belőle, legfeljebb a hatósági pecsétet.
Ennyi húshoz kell 25-30 dkg vöröshagyma, szépen felvágva kockákra. Nem kell finomra vágni, nyugodtan lehet 4-7 mm szélesre metélni, és keresztbe is elég 4-5 felé vágni.
Én olajon szoktam megdinsztelni, de persze lehet zsíron is, de akkor igazán nagyon zsíros lesz, mire elkészül.
A hagymát nagyon lassan úgy kell megdinsztelni, hogy még véletlenül sem pörkölődjön meg egyetlen darabja sem. Ez eltarthat 40-45 percig. Gyakorlatilag folyamatosan kell kevergetni, pici lángon.
Ha kész a hagyma rádobhatod a feldarabolt csülköt és bátrabb lángon, hagy sercegjen rendesen, állandó kevergetés mellett egy kicsit tovább sütjük, mint amíg jól kifehéredik az összes hús minden oldalról. Ekkor lehet aláönteni egy kis vizet, úgy 1-1,5 dl-t. és lehet hagyni, időnként megkeverve, párolódni. A vizet rendszeresen pótolni kell, de mindig csak kis adagokban. Szórd meg, viszonylag bátran kakukkfűvel. És tegyél bele nagyon apróra metélt fokhagymát! A fokhagymát nem szabad zúzni, törni, csak éles késsel szépen összemetélni. Picire.
Közben meg is kell sózni, ízlés szerint, de nem elfelejtve, hogy a sok só egészségtelen.
Közben, ha jól csinálod a halvány barna sűrű szaftja már ki is alakul és az illata is kezd nagyon finom lenni.
Másfél-két óra alatt szépen megpuhul, persze a vizet mindig pótolni kell, apránként.
Amikor a hús már puha akkor ismét szórd meg kakukkfűvel, önts rá egy deci száraz fehérbort, és dobd bele a levelekre szedett vöröshagymát.
Ehhez két jó nagy fej hagymát keress, és öt vágással vágd nyolcfelé, majd kézzel bontsd levelekre.
A hagymával csak addig kell főzni, amíg az meg nem puhul. Akkor annyi vizet kell még aláönteni, hogy még éppen ne lepje el a húst, és egy nagy evőkanál lisztet egyenletesen szét kell szórni a tetején. Amikor a liszt elázik teljesen, akkor lehet összekeverni, és kész is.
Sült krumpli illik hozzá.
Előtte egy kupica pálinka, utána - esetleg közbe - közbe - egy pohárka száraz fehérbor segíti az emésztést és fokozza a gasztronómiai élvezetet.
Jó étvágyat!  Sanyi

Címkék: disznó hagyma csülök

A bejegyzés trackback címe:

https://fulekikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr853454213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása