HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Töpörtyűs pogácsa

2011.12.10. 21:05 | b_andras | Szólj hozzá!

Hozzávalók:

Töpörtyűkém
ˇ 40 dkg töpörtyű
ˇ 15 dkg liszt
ˇ 1 ek citromlé
ˇ 0,5 dl száraz fehérbor
ˇ 1 mk só
ˇ 2-3 mk bors

Kovász
ˇ 2,0 dl tej
ˇ 1 kk Cukor
ˇ 5 dkg élesztő

Tészta
ˇ 1 kg finom liszt
ˇ 2 db tojássárgája
ˇ 8 dkg margarin
ˇ 4 kk tejföl
ˇ 3,0 dl víz
ˇ 3 mk só

Elkészítés

A ledarált töpörtyűt összekeverjük a citromlével, borral sóval, borssal és 15 dkg liszttel, majd félretesszük, egy szalvétával letakarva.
Ezután 2 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, és meleg helyen felfuttatjuk az élesztőt. Ez legalább 15 perc.
Ha az élesztő szépen felfutott, akkor a liszt közepébe öntjük és nokedli sűrűségű kovászt keverünk belőle. A tetejét meghintjük liszttel és letakarva tovább kelesztjük.
45 perces kelesztés után a 3 dl víz, melybe előzőleg a sót fel is oldhatjuk, a tojássárgája, a margarin hozzáadásával alaposan kidolgozzuk a tésztát. Az olvasztott rámát én három négy részletben, a dagasztás közben szoktam hozzáadni.
Ez ilyenkor szép hólyagos.
45 perc pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, és a lisztes töpörtyűt rákenjük.
Felhajtjuk a tésztát, mintha hajtottat csinálnánk. A tekercs két felét úgy hajtjuk vissza, hogy a tészta közepén találkozzanak. Ezzel tulajdonképpen kettéhajtottuk a tekercset. Kicsit meglapítva 15-20 percig pihentetjük. Minden hajtogatást úgy hagyjunk abba, hogy az összetételek alulra kerüljenek. És ami még fontos! Minden hajtogatásnál vékonyan megkenjük olvasztott rámával a tésztát, hogy levelesebb legyen a végén.
20 perc elteltével nyújtjuk a tésztát, és ismét kétszer hajtogatjuk, négy réteget képezve, majd pihentetjük. Ezt összesen háromszor megismételjük.
Végül 2 cm-esre nyújtjuk, a tetejét bekockázzuk egy éles késsel, vagy pogácsaszaggatóval és kiszaggatjuk, majd kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk.
A tetejét tojással megkenjük és 185 fokos sütőben kisütjük. Ez kb. 30 perc.

Címkék: pogácsa sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://fulekikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr923454236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása