Hozzávalók:
- 0,5 kg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1,0 kg BL 80 liszt,
- 40 dkg öregtészta
- 2,5 dl tej.
- 1 ek cukor,
- 7,5 dkg élesztő,
- 8 dl víz
- csipet aszkorbin
- 3 ek sikér
- 4 tk só,
- 2 tk köménymag
- 1 dl. olaj
Elkészítés:
A rozsliszthez keverek egy evőkanál sikért, 2 teáskanál egész kö-ménymagot, belemorzsolok 2,5 dkg élesztőt majd ráöntök 6 dl langyos vizet. 3-4 óráig hagyom kovászolódni, miközben kétszer-háromszor megkeverem.
A tejet meglangyosítom és beleteszem az élesztőt és a cukrot. Meleg helyen felfuttatom.
A lisztbe belekeverek 2 ek. sikért, a sót és az aszkorbinsavat.
Mikor felfutott az élesztő, nagyjából 15 perc, összekeverem a liszttel, az öregtésztával, a kovászolódott rozsliszttel.
Adok még hozzá két deci langyos vizet.
Jól kidagasztom ezt a keveréket. Meleg helyen kb. másfél órát kelesz-tem. Közben egyszer át is dagasztottam, kb. 45 perc elteltével.
A kelesztés után a tésztát 6-8 felé osztom és cipókat formálok belőle.
A cipókat sütőzacskóba rakom és további 30 percig kelesztem. Amikor a cipók a duplájukra keltek, egy kis vizet spriccelek a zacskóba és forró sütőben (200 fok) szép pirosra sütöm. (30-35 perc)
A rozsliszt miatt a tészta ragad, ezért én vastagon lisztezett deszkán dolgoztam végig.