HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Rozsos hagymáskenyér

2011.12.15. 10:13 | FülekiS | Szólj hozzá!

Hozzávalók:
- 0,25 kg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1,0 kg BL 80 liszt,
- 1,0 kg vöröshagyma
- 2,5 dl tej.
- 1 ek cukor,
- 7,5 dkg élesztő,
- 5 dl víz
- csipet aszkorbin
- 3 ek sikér
- 4 tk só,
- 1 dl. olaj
- 40 dkg öregtészta

Elkészítés:
A hagymát durvára metélem, nagyjából 7*7 mm-es kockákra, és megpirítom. Üvegesre párolás után addig pirítom, amíg szép barnára nem sül. Hagyom kihűlni.
A rozsliszthez keverek egy evőkanál sikért, belemorzsolok 2,5 dkg élesztőt majd ráöntök 4 dl langyos vizet. 3-4 óráig hagyom kovászolódni, miközben kétszer-háromszor megkeverem.
A tejet meglangyosítom és beleteszem az élesztőt és a cukrot. A lisztbe belekevere 2 ek. sikért, a sót és az aszkorbinsavat.
Mikor felfutott az élesztő, nagyjából 15 perc, összekeverem a liszttel, az öregtésztával, a rozsliszttel, a pirított hagymával. Adok még hozzá egy deci langyos vizet.
Jól kidagasztom ezt a keveréket. Ez bizony min. 20 perc. A tésztának szép hólyagosnak kell lenni és ekkor már nem ragad sem a kézhez sem a tálhoz.
Meleg helyen kb. jó egy órát, de lehet akár másfél is, kelni hagyom.
A kelesztés után a tésztát 6-8 felé osztom és cipókat formálok belőle.
A cipókat sütőzacskóba rakom és további 30 percig kelesztem. Amikor a cipók a duplájukra keltek, egy kis vizet spriccelek a zacskóba és forró sütőben (200 fok) szép pirosra sütöm. (25-30 perc)

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fulekikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr943465370

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: triple glazed rooflight 2019.03.25. 11:55:33

Röhögjünk együtt! Leszállás lézerrel! Óriási!!! - Fékszárny

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása