Hozzávalók:
- 2,0 kg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt,
- 1,0 kg teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 2,5 dl tej
- 1 ek cukor,
- 5 dkg élesztő,
- 0,5 liter kaukázusi kefír
- 5 ek. balzsamecet
- 1,0 l víz
- 3 ek sikér
- 6 tk só,
- 1 dl étolaj
Elkészítés:
A tejet meglangyosítom és beleteszem a cukrot és az élesztőt. A lisztbe belekeverem a sikért és a sót.
Mikor felfutott az élesztő, nagyjából 15 perc, a liszt közepében kialakított mélyedésbe öntöm. Nokedli sűrűségű „kovászt” keverek. Beszórom vékonyan liszttel, letakarom, és meleg helyen kelesztem 1 óra hosszáig.
Hozzáadom a liszthez, az olajat, kefírt, balzsamecetet és a vizet, és jól kidagasztom. Kemény tésztát dagasztok. Ha kell, akkor egy kevés lisztet még szórok a deszkára és addig dagasztom, amíg fel nem szedi, és kellően kemény tésztát nem kapok.
Meleg helyen kelesztem. Tovább, jó egy órát, de lehet akár másfél is.
A kelesztés után a tésztát én 9 felé osztom. Ebből a mennyiségből 550 gr-os cipók lesznek, amik a kisütés után nagyjából fél kilós kenyerek lesznek. Tetszés szerinti bevágásokat csinálok rajta.
A kenyérkéket letakarva további 30 percig pihentetem.
Beszórhatom a tetejét különféle magvakkal. Ahhoz, hogy a magok megtapadjanak a kenyéren, kenőtoll segítségével vízzel kenem meg a szórás előtt.
Forró sütőben (200 fok) szép barnára sütöm. (35-40 perc)